Mange unge mennesker drømmer om en karriere som forskere. Vil du selv gå den vej og skabe dig et navn inden for den videnskabelige verden? Det kan vi kun opfordre dig til. Men vi vil også fortælle, at vejen kan være lang, opad bakke og fyldt med sten – så du skal ville forskningen og være villig til at kæmpe dig vej ind i den videnskabelige verden.
Den typiske forskeruddannelse i Danmark går over en PhD, som er en slags ‘lille doktorgrad’, vi har hentet fra den angelsaksiske uddannelsessystem. Du vil ofte blive håndplukket til en PhD uddannelse af din vejleder på kandidatuddannelsen eller på anden måde, men principielt kan alle søge om at få et PhD stipendiat. Ofte vil stipendierne blive slået op som stillingsopslag, hvor rammen for forskeruddannelsen er fastlagt, men andre gange kan du selv definere indholdet mere frit i det PhD forløb, som du ansøger om.
Det tager tre år at blive PhD, og dermed har du gennemgået den typiske danske uddannelse til forsker og kan ofte indlede en karriere på et universitet.
Sundhedssektoren er en af dem, der uddanner flest PhD’er. Der er rigtig mange stipendiater slået op på landets universitetshospitaler, og vil man stige i graderne i sygehusvæsenet, skal man have enten en PhD eller en egentlig doktorgrad i medicin.
Som PhD studerende vil du komme til at bruge rigtig mange timer. Både på den institution, hvor du er tilknyttet, og derhjemme. Det er derfor vigtigt at have en godt og rart arbejdsrum derhjemme. Du kan for eksempel indrette det med rammer fra BGA.dk og på den måde skabe dig en hyggelig studiecelle, hvor du kan lide at opholde dig de mange timer, der skal til.
Som PhDstuderende vil du som led i din uddannelse til forsker ofte skulle på studieophold ved et universitet i udlandet. Det er alle tiders chance for at lære anderledes læringskulturer at kende, og du kan måske være heldig at kunne fortsætte dit arbejdsliv der, når du engang er færdig med de tre års studium. Det er vigtigt at gribe de muligheder, der er.
Som forsker vil du blive stillet over for krav om at publicere videnskabeligt arbejde i forskellige faglige tidsskrifter. Det kan være en kamp at få sine ting udgivet, men det er dén nødvendig vej for at sikre den faglige anerkendelse og et bevis på, at du kan levere forskning, der overholder de internationalt anerkendte standarder.