Født for tidligt?

Uncategorized

I Danmark bliver der født ca. 60.000 børn hvert år. Ca. 4.000 af disse spædbørn kommer for tidligt til verden. Mange børn klarer sig gennem en for tidlig fødsel uden efterfølgende mén, men det kan være med til at give det lille barn en hård start på livet. Der har i mange år været mange bud på, hvorfor nogle kvinder føder deres børn for tidligt. Det har været omgivet med mange gætterier blandt andet i for af, om der i virkeligheden er tale om en arvelig faktor eller om der er tale om påvirkninger udefra. Nu har ny forskning, inden for området, givet os en bedre idé om, hvilke faktorer der kan være med til at spille ind, når der er tale om for tidlige fødsler.

Hvor tidlig er for tidligt?

Når man taler om fødsler, skal man huske på, at det er svære at sammenligne to fødsler, da ikke to er ens. Det samme gør sig gældende, når man taler om graviditeten, der leder op til selve fødslen. Det sammenholdt med, at den fastsatte termin kun kan være et skøn fra lægernes side, er med til at understrege, at det kan være meget svært at forudse, hvilken dag selve terminen skal fastsættes til. Når man taler om for tidlige fødsler, kan et rigtig godt spørgsmål meget naturligt være, hvornår en tidlig fødsel er lig med en for tidlig fødsel. Svaret er, at når børn bliver født før den 37. graviditets uge, så er der tale om en for tidlig fødsel. Vores Viden om for tidlig fødsel og hvilke faktorer, der spiller ind, er netop blevet større. For et hold forskere, er kommet frem til, at to genvarianeter, der er går igen ved kvinder, der har født for tidligt.

To gener spiller ind

Forskergruppen har undersøgt en DNA test fra 50.000 mødre, der har født deres første barn for tidligt. De har sammenlignet resultaterne og er kommet frem til, at de to gener WNT4 og EEFSEC spiller en rolle. WNT4 koder for et protein, der er med til at påvirke signaleringen med det kvindelige kønshormon østrogen. Dette kønshormon spiller en stor rolle under en kvindes graviditet. Genet EEFSEC koder for et enzym, der har betydning for kroppens optagelse af selen. Resultaterne af forskningen kan være meget vigtige, for selvom mange børn, der bliver født for tidligt klarer sig uden fremtidige mén, kan det være en meget svær start på livet. Specielt for de børn, der er født med en meget lav fødselsvægt. Derfor er der tale om et vigtigt gennembrud inden for området. En start på livet skal fejres med manér. Hos https://www.partyking.dk/ finder du alt, hvad du skal bruge til lige netop din fest.

nullpoint