De store danskere

Videnskab og forskning

 

Som nævnt er Danmark kendt for sit know-how indenfor videnskab, innovation og forskning. Det er ikke en nyhed, for op gennem tiden har der været store danskere, der har været med til at ændre på verdens syn på videnskaben.

Fra astronomi til lægevidenskab

At sætte astronomien i system i form af observationer er lidt af et arbejde. Det har ikke været lettere tidligere, men alligevel lykkedes det for Tycho Brahe at gøre dette med for datiden meget præcise instrumenter, tålmodighed og et observatorium, der blev opført på Hven. På baggrund af hans observationer, er der kratere p både månen og Mars, der er opkaldt efter ham.

Det at forske er ofte at turde tænke udenfor boksen og udenfor de gængse normer. Kun ved at kaste sig ud i det ukendte kan store landevindinger opdages. Det galt også Niels Steensen, der i stedet for at basere sine tanker om anatomi på gamle skrifter i stedet valgte at have tillid til det, han rent faktisk kunne se med det blotte øje, uanset om dette var i strid med datidens officielle lære.

Pionerer findes i alle tidsaldre, og Danmark har bestemt også se sin pæne portion af dem. Heldigvis at der findes personer, der kaster sig ud i ny forskning, og som samtidig sikrer, at den nye viden bliver delt med et stort publikum, således at eftertiden også kan få adgang til denne viden. Det er ikke uden grund, at læreanstalter i Danmark bærer navne som Niels Bohr Instituttet og H.C. Ørsted Instituttet.

At gå en tur ved siden af lyset

Der findes ikke noget hurtigere end lys. Ren energi, der bevæger sig med en uhørt høj hastighed. Solen ligger langt fra vores planet, men alligevel tager det kun lyset 8 minutter at nå os. Men lys er energi, og lys er derfor underlagt fysikkens love på helt samme måde som alt andet.

Det sagt var der ikke mange, der havde forestillet sig, at den danske forsker Lene Vestergaard Hau først sænkede lysets hastighed til imponerende 60 km/t og efterfølgende standsede lyset helt. En bedrift indenfor forskning, der er nået verden rundt, og som imponeret os alle.

Der er meget forskning, der finder sted hver eneste dag, men det er de færreste forundt at skabe overskrifter i hele verden med deres forskning.

nullpoint