Bliver du fed af at spise sukker?

Uncategorized

Sukker er et meget omdiskuteret næringsstof, og det har fået meget skældud i løbet af de sidste par årtier. Både påstande om afhængighed, overvægt og diabetes danner grundlag for skræmmeretorik mod dette simple kulhydrat. Er sukker virkelig så forfærdelig en fødevare?

Hvad er sukker?

Sukker er som nævnt et simpelt kulhydrat. Det kan findes naturligt i frugter og mælkeprodukter som henholdsvis frugtsukker og mælkesukker, men tilsættes også diverse fødevarer som smagsgiver, konsistensgiver eller lignende. Tilsat sukker bliver anset for at være tomme kalorier, da det ikke bidrager med næring, som kroppen har brug for. Ydermere bliver det omsat hurtigt i kroppen, og giver ikke en særlig stor mæthedsfølelse. De nordiske næringsstofanbefalinger anbefaler derfor også, at tilsat sukker maksimalt udgør 10 energiprocent af ens kost.

Er sukker skyld i overvægt?

Sukker kan ikke udelukkende gives skylden for den stigende overvægt, vi ser på verdensplan. Selv hvis man udelukkende levede af sukker, om end det ville skabe næringsmangler og dermed andre sundhedsmæssige problemer, ville det ikke forårsage overvægt, medmindre man var i kalorieoverskud. Det vil sige, at man indtager flere kalorier, end man forbrænder. Dette gælder i øvrigt alle fødevarer. Spiser man for mange kalorier i forhold til ens aktivitetsniveau, vil man altså tage på. Om det så er sukker eller grøntsager.

Er sukker skyld i livsstilssygdomme?

Udviklingen af livsstilssygdomme er meget kompleks, og mange faktorer spiller ind. De faktorer, der anses for at være vigtigst, er kost, rygning, alkohol og motion, også kaldet KRAM-faktorerne, samt søvn. Videnskabelige studier viser desuden, at tilsat sukker alene ikke har nogen effekt på blodtrykket eller udviklingen af hjerte-kar-sygdomme eller type-2-diabetes.

Spis sukker og alt andet med måde

Ligesom alle andre næringsstoffer bør du spise sukker i moderate mængder, så du får dækket dit behov for både makro- og mikronæringsstoffer. Sukker alene gør dig hverken syg eller fed. Der spiller mange faktorer ind ved både overvægt og sygdom, så spis varieret, sov godt og bevæg dig – og nyd et stykke slik eller andet sødt i ny og næ.

nullpoint