Spansk gennembrud i forskning om kur mod HIV

Uncategorized

Vi skal helt tilbage til 250 år før Kristus for at finde frem til den græske matematiker Arkimedes, som står bag talrige opfindelser som fx Arkimedesskruen, der har ført til et hav af andre opfindelser som fx jordbor og andre redskaber, som vi i dag kan bruge til videnskab og forskning.

Arkimedes var gennembrydende for mere end 2000 år siden, og i sidste uge offentliggjorde forskere fra IrsiCaixa-instituttet i den spanske by Barcelona et gennembrud inden for forskning til en kur mod sygdommen HIV.

Ved brug af stamceller har de spanske forskere haft succes med at kurere fem HIV-patienter. Patienter havde været smittet i mere end to år, og behandlingen har gjort det muligt at de fem patienter kan leve et HIV-frit liv.

Den danske HIV-forsker Jan Gerstoft, som har sin daglige gang på Rigshospitalet, kalder resultatet af forskningen for interessant, men han påpeger også, at projektet måske er farligt. 27 patienter startede i forsøget med forskerne fra IrsiCaixa-instituttet, og otte patienter endte med at miste livet.

Det vides ikke, om det skyldes deres sygdom, eller om det var som følge af behandlingsforløbet. Derfor mener Gerstoft, at man kun bør ty til denne form for behandling, når patienterne døjer med livstruende HIV. Alternativt findes der HIV-medicin, som kan holde sygdommen nede, og den behandling er umiddelbart ikke livstruende.

Grunden til, at behandlingen fra IrsiCaixa-instituttet kan være farlig, skyldes, at der er tale om en behandling, hvor knoglemarv fra raske donerer bliver indopereret i HIV-patienterne. Knoglemarven står nemlig for produktionen af både røde og hvide blodlegemer.

Ifølge forskerne fra IrsiCaixa-instituttet er det de hvide blodlegemer, der er vigtigst, da de står for patienternes immunforsvar. De hvide blodlegemer fra de raske donorer går nemlig ind og angriber de inficerede celler i HIV-patientens krop, og dermed bliver HIV-virussen ødelagt.

HIV-medicin forhindrer “blot” HIV-virussen i at sprede sig i patientens krop, mens de første resultater fra den spanske forskning tyder på, at deres behandling fjerner HIV-virussen. HIV-medicin får HIV-vira i patientens krop til at gå i dvale, men virussen vil sprede sig på ny, hvis patienten stopper med at tage medicinen. Med den nye gennembrydende behandling fra Spanien er der tegn på, at patienter kan slippe helt af med HIV-vira i kroppen og kan undgå at skulle tage medicin løbende.

Men der kan altså være en høj risiko forbundet med de spanske forskeres behandling. De hvide blodlegemer fra de raske donerer kan gå ind og angribe både patientens inficerede celler samt raske celler i HIV-patients krop. Denne behandling bliver kaldt for Graft vs. Vært sygdom (GVHD).

Mens spanierne anerkender, at der er tale om en farlig behandling, er de også overbevist om, at gennembruddet kan bane vejen til en HIV-kur i fremtiden. Gersoft er ikke enig i den påstand, og han mener, at der er lang vej igen, inden vi når til en HIV-kur, men han anerkender, at det er positivt med nye forslag til at kunne kurere den farlige sygdom.

nullpoint